Вести

Почели радови на изградњи нове Зелене пијаце

Јуче су званично почели радови на изградњи нове Зелене пијаце у Прокупљу у оквиру пројекта „Партнерство за локални развој“ који је покренула Влада Републике Србије, у сарадњи са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) и Мисијом УН за разој.

Укупна вредност пројекта изградње Зелене пијаце износи 347.733.333,32 динара, са ПДВ-ом, од чега се 75% финансира од стране Европске инвестиционе банке 15% од стране Локалне самоуправе а 10% из осталих извора највероватније од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Поздрављајући госте из Београда и представнике извођача радова из предузећа “Архиком” д.о.о.Нови Сад градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић је рекао да му је велика част да данас може да означи почетак радова на изградњи нове Зелене пијаце, као веома важне инвестиције и једног од највећих грађевинских пројеката у региону и у целој Републици Србији.

"Прокупље ће за годину дана добити једну од најмодернијих тржница и пијаца", истакао је градоначелник Аранђеловић и додао да ће она бити у саставу стамбеног насеља “Сокићев булевар”.

Он је поред ове веома значајне инвестиције, у том делу града најавио и почетак изградње новог вртића као и изградњу зграде “Лидла” и то већ почетком наредне 2022. године.

Према његовим речима завршетак објекта и отварање “Лидла” је планирано за септембар 2022 године.

"Када све то буде изграђено Прокупчани ће моћи да се похвале да имају један потпуно нов, савремени робно - пословни комплекс у чијем саставу ће бити пијаца, тржница и “Лидл” трговина".

Градоначелник Прокупља је захвалио на разумевању и помоћи Влади Србије и  Европској инвестиционој банци која је препознала неопходност реализације овог пројекта, као и Јединици за имплементацију пројеката при Министарству државне управе и локалне самоуправе на изузетној сарадњи.

За наредну 2022. годину најавио је изградњу ауто пута кроз Прокупље и Топлицу и  извођење радова друге фазе реконструкције и доградње Медицинског центра „Др Алекса Савић“ што ће, како је рекао, претворити Прокупље и топлички крај у једно од највећих градилишта у земљи.

Пројекат Зелене пијаце у Прокупљу, у погледу квалитета и економске оправданости, заузима једно од првих пет места, међу 33 пројекта из 29 градова и општина у Србији. Од свих ових пројеката које финансира Европска инвестициона банка „први ашов“ је управо забоден у Прокупљу, што је индикатор нашег преданог рада и залагања.

Пијаца ће имати укупно 15 локала, који су инфраструктурно опремљени. У њој ће се налазити управна зграда, (један) пословни објекти са магацинским простором за одлагање производа, посебан објекат за млечне производе и санитарни блок.

 

 

 

Извор: prokuplj.org.rs