Вести

Одлуком Скупштине града Прокупља бесплатан градски превоз за све пензионере

Скупштина Града Прокупља на данашњем заседању донела је више значајних Одлука за живот и рад грађана од којих су приоритетне оне које се односе на комуналну делатност и градски превоз, који ће на основу Одлуке Скупштине убудуће бити бесплатан за све прокупачке пензионере.

Говорећи на Скупштини народни посланик др Дарко Лакетић је истакао да у последње време Прокупље доживљава нагли успон који се огледа у изградњи значајних инфраструктурних објеката.

-Одговорна власт на челу са председником Србије Александром Вучићем и Владом Србије улаже велика напоре и новчана средства у овај крај који је деценијама уназад био запостављен, рекао је др Дарко Лакетић и нагласио да се улагањем у изградњу путева и објеката, здравство и школство подиже и животни стандард и услове живота грађана Топличког округа и Прокупља.

-Сведоци сте да смо у претходном периоду имали један значајан помак у коме смо започели изградњу Здравственог центра, нове градске пијаце, новог вртића, када смо реновирали здање прокупачке Гимназије и још много тога што се сигурно може назвати убрзаним напредком, рекао је др Лакетић.

-Трудимо се да сваким даном све више унапредимо квалитет  живота, да нашој деци омогућимо да живе и уче у најбољим условима јер она то заслужују, казао је др Лакетић и додао да се мора све учинити како би Прокупље постало град у коме је лепо и лагодно живети.

– Прокупље је један од ретких градова у Србији који нема топлану, али како ствари стоје и тај недостатак ћемо убрзо превазићи, истакао је др Лакетић обраћајући се одборницима. Он је објаснио да је Граду Прокупљу Република Србија одобрила пројекат вредан 7 милиона евра за изградњу топлане.

Др Лакетић је додао да ће тај вредан пројекат омогућити Прокупчанима да добију градску топлану, што значи да ће се много јефтиније грејати и имати много чистији град у еколошком смислу, јер је према његовим речима екологија значајна тема о којој до сада нико није бринуо уназад 20 и 30 година.

Када је екологија и унапређење живота у питању др Дарко Лакетић је истакао да је Прокупљу одобрен још један значајан пројекат који обухвата изградњу мреже колектора и фабрика за пречишћавање воде на целој територији града.

-Република Србија је обезбедила 20 милиона евра и захваљујући томе трајно ћемо решити проблем и Стражавачког потока и Великог потока и свих других дивљих колектора у граду и околини јер се зна да Прокупље никад није имало решен проблем канализације па су се неке отпадне воде увек изливале и угрожавале животну средину, казао је др Лакетић.

Он је додао да је такође  потписан и уговор вредан 390 милиона динара захваљујући коме ће се потпуно заменити азбестне водоводне цеви у 47 улица у граду.

Најављујући оно што ће утицати на стандард Прокупчана, др Лакетић је истакао да је у плану комплетна реконструкцију основних школа „9. Октобар“ и „Ратко Павловић –Ћићко“ које ће, према његовим речима добити затворене базене и нове спортске сале у оквиру школских зграда.

Говорећи о урађеном и оном што тек предстоји народни посланик др Дарко Лакетић је истакао изградњу још једне, четврте зграде вртића, чиме ће се коначно ставити тачка на листу чекања деце у вртићима, затим завршетак нове градске пијаце у коју је Град Прокупље уложио 57 милиона динара, нове Индустријске зоне, реконструкцију зграде Дома старих у коју је уложено 100 милиона динара и Здравственог центра чија је укупна вредност пројекта 70 милиона евра што износи шест годишњих буџета Града Прокупља.

Др Дарко Лакетић је подсетио да Град Прокупље некад, пре 2012 године био презадужен, а да сада више не дугује никоме, нити да има скупе банкарске кредите, да се у Прокупљу домаћински послује, али да се свака инвестиција Владе Србије мора да потпомогне и из градског буџета. Он је зато замолио грађане да то разумеју, да знају да мора да се у нешто улаже а да се негде штеди, јер све што се данас ради и гради у Прокупљу, гради се за нашу децу и будуће нараштаје.

На захтев предузећа „Пор Вернер и Вебер” које се бави одношењем смећа, Скупштина је одобрила повећање цена, па ће тако те услуге Прокупчани убудуће плаћати 14,5 одсто више.

Образлажући ову Одлуку градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић је истакао да су и те цене реалне и усклађене са растом цена на мало и нагласио да на основу уговора предузеће „Пор Вернер и Вебер” у обавези да до краја године изгради „трансфер станицу“ чија је вредност 400.000 евра и која ће након 13 година прећи у својину Града. Такође је истакао да су сада Прокупачке улице много чистије и да то предузеће савесно и одговорно обавља свој посао и нагласио да ће се заложити да се смеће организовано односи из свих сеоских средина.

 

 

Извор: prokuplje.org.rs