Вести

Начелник Топличког управног округа Златан Миљковић састао се са министром Дмитровићем

Министар за бригу о породици и демографији у Влади Републике Србије, Радомир Дмитровић, посетио је Прокупље где је изјавио да су мере које се предузимају по питању наталитета у нашем граду, охрабрујуће. Састанку са министром у Градској управи, присуствовали су начелник Топличког управног округа Златан Миљковић, заменик градоначелника Прокупља Дејан Тонић и чланови Градског већа.

Начелник Топличког управног округа Златан Миљковић је састанак са министром окарактерисао као врло конструктиван.

"Упознао сам министра са демографским токовима на подручју Топличког округа  у последњих 20 година и изнео актуелне активности, које локална самоуправа и Топлички управни округ тренутно реализују по овом питању, као и планове за будући период. Статистика каже да према попису из 2001. године Топлички округ има нешто више од 102 хиљаде становника, 10 година касније, односно, према попису из 2011. број становника се смањује за око 12 хиљада. Сада очекујемо да попис буде обављен  наредне године", изјавио је начелник Топличког управног округа Миљковић.

Миљковић је додао да је реално да на подручју Топличког округа данас живи 80.000 људи.

"Пројекти, које Влада Републике Србије и локална самоуправа реализују у последње време, како би се тренд пада наталитета и исељавање смањило и било заустављено, јесу од велике важности. Најзначајнији међу њима су изградња ауто-пута и привредне зоне, здравственог центра и реконструкција и изградња нових школа и обданишта. Локална самоуправа у својим дугорочним плановима, као врло значајан програм има и подстицај рађања, али и помоћ и подршку породицама са више деце. Тако имамо случај, који је можда јединствен у Србији, где приватна компанија "Планинка" из Куршумлије стимулише младе брачне парове који долазе и заснивају породицу у Луковској бањи. Тамо они добијају запослење у компанији "Планинка" и ту остају да живе. То су примери, које и држава и локалне самоуправе, спроводе са циљем да се заустави одлив становништва са подручја Топличког округа и ове регије, која је стратешки врло битна", нагласио је Миљковић.

На састанку са министром Дмитровићем, заменик градоначелника Прокупља Дејан Тонић је нагласио да је Град Прокупље, кроз локални савез за популациону политику и демографију донео мере које спроводи, а које се односе на побољшање услова живота, подстицају рађања кроз вантелесну оплодњу, као и пружање помоћи и подршке родитељима за прво, друго и трећерођено дете са по 15, 20 и 25 хиљада динара, као и набавку обавезних уџбеника за ученике првог разреда основних школа.

 

 

 

Извор: prokuplje.org.rs