Вести

Момировић обишао радове на изградњи aуто-пута Ниш-Мердаре

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Томислав Момировић, данас је у Мерошини обишао радове на изградњи „Ауто-пута мира“ Ниш-Мердаре, тачније на петљи Мерошина 1, где су у току припремни радови за реализацију овог великог државног пројекта који ће овом делу Србије омогућити економски развој и бољи живот грађана.

Са министром Момировићем почетак радова на овом великом државном пројекту обишли су и директор Коридора Србије Александар Антић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић, начелник Топличког округа Златан Миљковић, председник Скупштине Града Прокупља Дејан Лазић и председник Општине Мерошина Саша Јовановић.

"Овај пројекат је свакако много више од инфраструктурног пројекта, јер ће овај ауто-пут донети много бољу переспективу и за Куршумлију и за Прокупље и Мерошину, а пре свега за град Ниш. О Нишу као једном озбиљном регионалном центру можемо причати тек онда када се изгради овај ауто-пут, а он ће то бити за многе градове, за Скопље, Приштину, за многе бугарске градове. Зато на томе интензивно радимо и зато смо данас и започели радове на доградњи Аеродрома, зато и радимо повезивање брзом пругом од Ниша до Београда", нагласио је министар Момировић.

Како истиче, аеродром, брза пруга и ауто-пут су предуслови који ће обезбедити економски напредак овога краја, јер без инфраструктуре нема ни економије.

"План је да завршетком ауто-пута, у чијој изградњи нам са 40 милиона евра помажу европски партнери, обезбедимо економску перспективу овога краја, да градимо мостове, да рушимо зидове и да у овом делу земље просечна плата буде 1000 евра , а просечна пензија око 500 евра", додаје министар Момировић.

Градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић је рекао да ће овај ауто-пут бити развојна шанса Града Прокупља, јер поред тога што ће град бити ближи великим центрима, постоје два веома значајна сегмента која ће много значити грађанима Прокупља.

"Први сегмент је управо то што ће ауто-путем бити повезана Привредна зона која ће у Прокупљу бити отворена већ наредне недеље. Тиме ће се стећи услови да инвеститори много озбиљније размишљају о инвестицијама у наш град, јер ће Прокупље петљом бити повезано на сам ауто-пут. То значи привредни развој нашег града, нова радна места и много бољи услови за живот грађана. Такође, оно што је веома значајно , то је чињеница да кроз сами центар града пролази државни пут првог реда , тако да укупан теретни саобраћај пролази кроз градско језгро. Изградњом ауто-пута читав теретни и транзитни саобраћај биће измештен из главне улице и на тај начин ће се стећи услови да град Прокупље развојно мења и сам грдски трг, али и шири потез града", нагласио је градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.

 

 

 

Извор: prokuplje.org