Вести

МЕСЕЦ МАРТ

Потписани уговори о запошљавању радника у компанији „Леони“

У присуству председника општине Прокупље Мирољуба Пауновића, представника  компаније „Леони“ и Националне службе за запошљавање потписани су уговори о запошљавању 30 нових радника у фабрици „Леони“ у Прокупљу. Из буџета општине за пријем нових радника у овој фирми издвојено је 3. 240.000 динара. Председник Пауновић је током церемоније потписивања уговора нагласио да се пријем нових радника у приватном сектору спроводи се у оквиру Акционог плана локалног запошљавања. Локална самоуправа је спремна да и у будуће издваја средства за запошљавање нових радника и у другим приватним фирмама. Иначе, компанија „Леони“ спада у ред највећих приватних фирми у овом делу Европе. У прокупачким погонима ове компаније тренутно ради близу 2.000 радника.

 

Дом здравља акредитован на три године

Одлуком Агенције за акредитацију здравствених установа  Србије, Дом здравља у Прокупљу добио је акредитацију која ће важити наредне три године. У процесу акредитације свој максимум дали су сви запослени у Дому здравља уз подршку и помоћ локалне самоуправе у поступку испуњења свих стандарда које је прописала Агенција за акредитацију здравствених установа Србије а који се односе и на уређење просторија Дома здравља и теренских амбуланти, набавку потребне медицинске и немедицинске опреме и средстава. Акредитациони тим је Дому здравља дао највише оцене. Дом здравља је започео организоване превентивне прегледе у циљу раног откривања карцинома грлића материце и рака дојке, дебелог црева и простате. Организованим акцијама у наредном периоду Дом здравља ће највише пажње посветити превентивном раду са децом као и становништву из удаљеног сеоског подручја.

 

 

Школа глуме при Дому културе

У организацији прокупачког Дома културе биће отворена Школа глуме у којој ће ученике основних и средњих школа. Полазници ове школе глуме, како је планирано, свој премијерни наступ имаће у оквиру манифестације „Културно лето“, коју организује Дом културе у Прокупљу.

 

Спортска опрема за школе

Општина Прокупље преко Службе за спорт поделила је спортску опрему прокупачким основним школама. Циљ ове акције је да се стање спортске опреме у школама у Прокупљу поправи. Дејан Лазић члан Општинског већа задужен за спорт истакао је да је из буџета ове године планирано два милиона динара за школски спорт, те да ће један од приоритета на даље бити набавка нове опреме и реквизита који су неопходни школама. У циљу унапређења спорта у Општини Прокупље  прошле године формиране су школске лиге у четири спорта што ће бити настављено и током ове календарске године. 

 

Формирање буџетског Фонда за развој пољопривреде

На седници Скупштине општине Прокупље донета је одлука о формирању буџетског Фонда за развој пољопривреде.

Сврха формирања  овог Фонда је финансирање програма, пројеката и других активности у области пољопривредне производње и одрживог руралног развоја на територији прокупачке општине. Средства буџетског Фонда користиће се за финансирање локалних потреба у пољопривредној производњи и руралном развоју.

Планирано је да се током ове године за ревитализацију атарских путева издвоји укупно 15,5 милиона динара, од којих би већи део новца био обезбеђен од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине. За противградну заштиту планирано је да се издвоји 2, 2 милиона динара, а за уређење водотока другог реда 400.000 динара. За развој и унапређење пољоприврде регистрованим пољопривредним газдинствима планира се додела субвенција у укупном износу од два милиона динара.

 

Куће за расељене

Четири породице интерно расељених лица са Косова и Метохије потписале су уговор о преузимању куће са окућницом у сеоском подручју на територији општине Прокупље, а у оквиру реализације пројекта Откуп сеоских домаћинстава са кућом и окућницом за решавање стамбених проблема интерно расељених лица са Косова и Метохије за који је Републички комесаријат за избеглице и миграције издвојио 9,5 милиона динара, а финансијски у реализацији пројекта учествује и Општина Прокупље која је издвојила 5% укупне вредности овог пројекта. Представници локалне самоуправе планирају да да на овај начин ускоро збрину још шест породица.