Вести

Лакетић: Неопходна већа доступност и бесплатна здравствена заштита везано за ментално здравље грађана

Поводом обележавања 10. децембра, Међународног дана људских права, у Народној скупштини одржан је скуп „Да нико не буде изостављен – у сусрет обележавању 75 година Универзалне декларације о људским правима“, који је организовало Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са Тимом Уједињених нација у Србији и Мисијом ОЕБС у Србији.

Председник Одбора за здравље и породицу при Скупштини Србије и народни посланик из Прокупља, прим. доц. др Дарко Лакетић учествовао је на панелу који се тицао менталног здравља, и том приликом, указао је на кумулативне последице пандемије корона вируса, али и свих немилих догађаја на овим просторима у протеклих 30 година, на ментално здравље грађана. 

- Велики је проблем у томе што постоје предрасуде и стигматизација људи који имају менталне тегобе и којима је потребна подршка психолога и клиничких психијатара, те је неопходно разбијање таквих стереотипа и разумевање значаја менталног здравља грађана за цело друштво. Са друге стране, неопходно је и да буде доступна и бесплатна здравствена заштита везана за ментално здравље грађана, закључио је председник Одбора за здравље и породицу Дарко Лакетић.