Вести

Лакетић: Неопходна је популаризација имунизације

На седници, одржаној 15. априла 2021. године, Одбор за здравље и породицу је информисан о раду Пододбора за праћење епидемиолошке ситуације због присуства заразне болести ЦОВИД-19. Седници је председавао председник Одбора др сци. мед. Дарко Лакетић.

Председник Одбора др сци. мед. Дарко Лакетић је рекао да је наша држава више него озбиљно схватила пандемију, али да нажалост у свету постоје многе земље у којима вирус циркулише неометано и интензивно се шири у популацији, што доводи до повећања вероватноће да дођемо до ситуације да вирус тако мутира да буде непрепознатљив за вакцину. Он је рекао да нас чека дуга борба и у тој борби оно што је најбитније је одговорност државе и максимална вакцинација, која мора да допринесе заштити становништва.

"Неопходна је популаризација имунизације, јер постоје средине где те информације не долазе у адекватној мери. Вакцинација је једнако живот, зато ћемо имати мноштво обавеза на терену и ја ћу инсистирати да седнице Одбора држимо у оним крајевима наше земље где постоји лош обухват око вакцинације. Циљ нам је да у сарадњи са локалним самоуправама и локалним медијима дођемо и допремо до сваког човека", нагласио је Лакетић и додао да је неопходно доћи до најмање 60 одсто популације вакцинисане бар првом дозом.

Током седнице, верификовани су представници Одбора за здравље и породицу у Kомисију за борбу против ХИВ/АИДС и туберкулозе. За члана Kомисије изабран је др сци. мед. Дарко Лакетић, а др Драгана Баришић за заменика члана.

 

 

 

Извор: parlament.gov.rs