Вести

Лакетић: Наше је да радимо вредно и да оправдамо поверење које су нам људи дали

Дарко Лакетић, Народни посланик Републике Србије, Председник Одбора за здравље и породицу Народне скупштине Републике Србије и председник Градског одбора Српске напредне странке у Прокупљу говорио је о актуелним темама у земљи и нашем граду. 

* Господине Лакетићу, да ли можете да нам направите краћу анализу тренутне политичке и здравствене ситуације у земљи? Да ли државни органи имају снаге да изађу на крај са свим изазовима који се стављају пред њих?

- Тренутно смо у четвртом таласу епидемије, а прилив пацијената је велики. Интензивно се ради вакцинација, обезбеђено је више него довољно вакцина, у току је и масовна вакцинација по многим селима по Србији. Ако се настави овако, очекујем да се у наредна три до четири месеца већи део популације вакцинише. Задовољан сам обухватом популације од 36. године живота па навише, али оно што забрињава је мали проценат вакцинисаних од 18 до 36 година. Апеловао бих на ту групу људи да приме вакцину, и тиме прекину круг ширења заразе. Још једном бих нагласио да вирус не бира, напада и младе, и здраве и нико од нас не може знати какве ће бити клиничке слике оболелих. Имали смо старије, са хроничним болестима, са благим симптомима али имали смо и младог, здравог човека, чија се борба са овим вирусом завршавала фатално. Болнице су пуне, здравствени радници преуморни... Наравно, боримо се сви заједно до победе, али овде нам више него икада треба помоћ грађана. Посао државних органа је да обезбеде довољно вакцина и сву потребну опрему и лечење али овде је посао грађана много значајнији, а то је да се понашају одговорно, држе дистанцу, носе маске и да се вакцинишу. Само на тај начин можемо да победимо ову пошаст која хара код нас и у свету.

* Да ли смо као народ и држава могли боље да се припремимо на догађаје везане за епидемију?

- Сведоци смо да је овај вирус непредвидив. Многе развијеније земље, прошле су горе него Србија и имале много већу смртност. Вирус не разликује богатог од сиромашног, старог од младог. У старту се ништа није знало, нико се овоме није надао, информација о вирусу је било мало или нимало. О вирусу се још увек много тога не зна, али како дани пролазе, стичу се нова искуства и сазнања. Сада знамо са каквим непријатељем имамо посла а знамо и који су начини борбе. Сматрам да смо се као држава добро припремили. Од почетка епидемије сам у контакту са својим колегама широм Европе и света. Преносили су ми своја искуства и чињеницу да су се суочавали са ужасним недостатком медицинске опреме, респиратора.... На срећу, наша држава је на време реаговала и није дозволила такву катастрофу. Пре свега захваљујући личном пријатељству нашег председника Вучића са председником Кине Си Ђинпингом, опреме смо имали и више него што нам треба. Сагледавајући и упоређујући наш здравствени систем са здравственим системима држава у окружењу и Европи, могу рећи да сам поносан на све медицинске и немедицинске раднике, на сваки сегмент тог система који се показао као изузетно еластичан и успешан. Но, сваки изгубљени живот је велики губитак за нас, као нацију али је сатисфакција да смо многе животе сачували, нарочито ако упоредимо какве и колике губитке су имале неке развијене европске земље. Наши здравствени радници, показали су своје знање, спретност, способност, и још увек показују. Грађани морају то да цене и да знају да поштујући мере, и прихватајући апеле, помажу пре свега тим јунацима, из првих борбених редова.

* Када ће се, по Вашој процени, завршити епидемија и шта је битно да урадимо да епидемија прође што брже?

- Епидемија ће бити завршена када се већи део популације вакцинише и створи имунитет. Када то кажем, не мислим само на грађане Србије него на читав свет. Након стицања колективног имунитета, биће сигурно појединачних случајева. Не могу унапред да кажем да ли ћемо са овим вирусом морати да живимо, да ли ће постати сезонски, или ће се у једном тренутку изгубити. То остаје да се види. Оно што могу да кажем, јесте да сви морамо да поштујемо противепидемијске мере, да носимо маске и држимо дистанцу, и наравно, да се вакцинишемо. Што пре то урадимо, ближи смо победи.

* Како оцењујете капацитет опозиције на локалу, у Прокупљу, и да ли опозиција има капацитета да такмичарски парира странкама на власти?

- Није на мени да оцењујем капацитет било кога на локалу до капацитета и снаге Српске напредне странке. О томе какво је и колико поверење грађана, сведоче прошли избори, када смо имали скоро 70 одсто подршке народа. Рећи ћу вам своје виђење политичке ситуације на локалу. Када је у Прокупљу 2012. године Српска напредна странка дошла на власт, затекла је пустош. Дуговања локалне самоуправе и њених предузећа и установа премашивала су два годишња буџета. Ако се сећате, блокиран нам је рачун “Водовода” јер нису уплаћивали порезе и доприносе радницима годинама, искључивана је расвета у граду и селима јер нису плаћани рачуни месецима, касниле су зараде радницима комуналних предузећа, негде и по пет - шест месеци, скоро свакодневно, рачун Општине је био блокиран по различитим основама, кредити које су узимали без икаквог разумног објашњења су стизали на наплату, распад комплетног система је био видљив на сваком кораку… Био сам свестан да ћемо имати проблем да опстанемо као општина наредних година и да нећемо бити у могућности да улажемо у инфраструктуру и поправљање живота људи јер ће нам практично читав трансфер ићи на кредите, дугове, извршне пресуде и плате запослених. Једном речју, по први пут у животу имао сам страх од исхода свих тих страшних проблема у којима се нашао град због неодговорних и бахатих људи. И прихватили смо се тог посла. И корак по корак, година за годином, успели смо да вратимо сва дуговања, исплатили смо све кредитне обавезе а да нисмо подигли ниједан кредит!! А замислите да смо тај новац уложили у град, у водовод, канализацију, асфалт, где би нам био крај. И питам се где су били новинари тада када је град завијан у црно, када је због ко зна каквих порива задужен вишемилионским цифрама(у еврима)??? Макар они новинари који данас критикују изградњу нових школа, биоскопа, домова културе, паркова и болница са аргументом “за кога правите то”?! Или они који се добијањем статуса града труде да Прокупље прикажу прљавом касабом?! Моја порука је да ће Прокупље бити увек град али онолико град колико ми сами допринесемо томе. А ми смо, и поред свих опструкција и свих проблема, успели да унесемо више новца и инвестиција у наш град него уназад 40 година. Зато што знамо шта је мука и труд, и шта је домаћински рад, зато смо увек за сарадњу и увек ћемо размотрити и прихватити сваку добру идеју, која је корисна за град и грађане. Али поштовани грађани, не од оних који су срамно увукли град у проблем и оставили га да труне, већ само од часних људи који нису имали учешћа у тим нечасним радњама. Јер је капацитет тих људи и странака усмерен само на бесправно трошење градског буџета и друге циљеве немају.

* Који су конкретни пројекти које власт и Влада републике Србије изводи у Топлици (у Прокупљу) и да ли ће се ти пројекти спровести до краја? Да ли Вам је познато колика су та улагања у новцу?

- У току је реализација неколико капиталних пројеката, а неки треба ускоро да отпочну. Један од свакако најважнијих пројеката, обзиром да нам је тренутна епидемиолошка ситуација показала колико је добро организована здравствена заштита важна је изградња модерног здравственог центра, који ће, могу слободно да кажем, бити најбољи на Балкану. Прва фаза радова приводи се крају, и за то је издвојено преко милијарду динара. Изградњу здравственог центра финансира Канцеларија за управљање јавним улагањима, којој се овом приликом захваљујем. Предстоји нам друга фаза, а паралелно са њом реализоваћемо и набавку апарата. У току протеклих месеци решавали смо административне проблеме везано за другу фазу пројекта и он ће несумњиво бити започет у жељеном року.

Други, подједнако важан пројекат је изградња индустријске зоне на излазу из Прокупља ка Куршумлији где ће бити запослен велики број радника из Прокупља и целе Топлице. Пројекат финансира Министарство привреде уз учешће Града. Прва фаза радова се завршава, у вредности од преко 98 милиона динара, од чега Министарство издваја преко 81 милион а Град преко 16 милиона. Обезбеђена су средства за другу фазу, у износу од 89 милиона динара, и то Министарство преко 74 милиона а локална самоуправа преко 14 милиона динара. Паралелно са изградњом индустријске зоне, завршавамо и додатну електрификацију овог простора индустријском струјом велике снаге. До краја године, имаћемо комплетно завршену индустријску зону на 16,5 хектара а за будуће инвеститоре постојаће два најбитнија услова за улазак у зону: што већи број радника и што веће плате.

Још један значајан пројекат је реконструкција зграде Гимназије и биоскопа, где се завршавају унутрашњи радови и ускоро се почиње са спољним радовима. Вредност радова је око 306 милиона, а финансира их Канцеларија за управљање јавним улагањима. Пројектом нису предвиђена учила, клупе, столице, те је Град већ припремио пројекат за набавку истих. Надам се да ћемо добити средства од Министарства просвете за то или ће их локална самоуправа купити.

Ту је и реконструкција Тврђаве, где је Град Прокупље од Министарства трговине, туризма и телекомуникација добио 17 милиона за комплетно асфалтирање пута до врха на Хисару. Вредност претходних радова, који су подразумевали рестаурацију и санацију бедема и оштећених зидова је 20 милиона динара, док је изградња паркинга и инсталирање јавне расвете од Дома културе до ресторана Савићевац изностила 10 милиона.

Још један капитални пројекат је почетак изградње ауто - пута где је расписан тендер за прву фазу радова на територији општине Мерошина за шта је планирано око 20 милиона евра. У другој половини године биће расписан јавни позив за деоницу Мерошина – Прокупље и кренуће се са радовима на том простору.

Око нове пијаце имали смо неких проблема који су сада решени и ускоро се наставља са радовима. Вредност пројекта изградње пијаце је 260 милиона динара, а радове финансира Министарство државне управе и локалне самоуправе и Град Прокупље.

Поред капиталних пројеката, локална самоуправа доста издваја за инфраструктуру, те је тако само прошле године шест улица у граду по први пут добило асфалт. Реконструисане су многе школе, вртићи, установе културе. Изграђен је Спомен - парк "Гвозденом пуку", Спомен - соба Раду Драинцу а ускоро се отвара и Спомен соба "Гвозденом пуку". Реконструише се и комплетно уређује шеталиште. Подједнако се ради и по селима, што у погледу инфраструктуре, што преко разних субвенција за пољопривреду. Да смо на добром путу, говори податак да је Лидл изабрао да дође код нас, у Прокупље. Наши грађани, пазариће квалитетне производе по веома повољним ценама. Искористио бих прилику да се захвалим председнику Александру Вучићу и Влади Србије, који су препознали важност Топлице и од којих имам апсолутну подршку у намери да се наш крај развије. Велика захвалност свим министарствима, Канцеларији за управљање јавним улагањима... Тимски радимо, и наставићемо то и у будућем периоду.

* Господине Лакетићу, многи Вам у Прокупљу спочитавају политички ангажман говорећи да нисте Прокупчанин. Историја нашег места је показала да је често правило да сви који нису рођењем Прокупчани су више урадили за сам град него сами Прокупчани. Какав је Ваш коментар поводом тога?

- У своме животу сам се трудио да будем добар и коректан човек. Касније, када сам завршио Медицински факултет и да будем добар лекар, неко ко ће у сваком тренутку бити спреман да помогне. У својој каријери, никада нисам вратио пацијента, никада нисам заказивао прегледе већ је код мене могао да дође сваки човек и прегледа се, али и оперише где је било индикација. То о чему питате, никада нисам осетио у Прокупљу, али сам се и сам понашао према људима као према пријатељима и браћи. Тако сам васпитан. Међутим, свако има право на своје мишљење, ово је демократска земља. Глумац Хју Лори, који тумачи лик доктора Хауса из истоимене серије, једном је изјавио "Ако те нико не мрзи, сигурно нешто радиш погрешно" и ја се држим тога. Уосталом, нико не мора да ме воли, нити сам овде због тога. Мени је најважније да нешто урадимо за град и грађане, да могу нормално да живе од свог рада. Управо из тог разлога гради се индустријска зона, и управо зато за инвеститоре имамо два услова: већи број радника и веће плате. Индустријска зона, модеран здравствени центар, реконстуисане школе и вртићи, реконструисане установе културе, паркови, ауто - пут... Реализација свих ових пројеката и труд и рад се цене, а не да ли је неко рођен у Прокупљу, Нишу, Београду... Важан је сваки педаљ наше земље. Имам испред себе само један циљ а то је да оставимо деци која ће живети у Прокупљу нормалан град и живот. Поносан сам на све ово. И зато чувајмо ову нашу прелепу земљу, нека свако од нас да свој допринос, било идејама, било на терену и резултати неће изостати.

* Шта за Вас лично значе Топлица и Прокупље?

- Сада већ имам толико година да сам већи део свог живота провео у Прокупљу. У Прокупљу живе моји најбољи пријатељи, у њему сам се професионално афирмисао, добио децу. И трудио се да вратим људима и граду за све добро. Себе одавно сматрам делом овог града. Од тренутка када сам добио и политичку подршку народа, интимно имам још већу обавезу и одговорност да ту подршку оправдам. Овде живе вредни људи, паметни, који не траже ништа на поклон већ само желе да живе од свог рада и остану на својим огњиштима. Верујте, све ове инвестиције државе су плод непрекидног инсистирања, молби, захтева, иницијатива које смо имали и имаћемо ка врху државе. Оно што је најважније, имамо подршку председника Александра Вучића и Владе Србије, који показују интересовање за Топлицу и Прокупље и чија врата су увек отворена за нас. Некада неразвијен и сиромашан крај, али данас се та слика полако мења а све у циљу да се људи не исељавају већ да остану ту, у свом граду, у својој општини, да остану у свом родном месту и да пристојно живе са својом децом и породицом.

* Председник сте Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања? Да ли се дошло до неких нових сазнања?

- Припао нам је један врло тежак и одговоран задатак. Рекао бих историјски. Да утврдимо основне чињенице везано за последице тог безумног чина. Подаци до којих смо дошли говоре да су последице бомбардовања изузетно тешке у смислу и загађења животне средине али и утицаја на здравље људи. Али о томе ћу више говорити у наредном периоду.

* Какви су планови Српске напредне странке у Прокупљу? Да ли је можда целокупна ситуација утицала на капацитет и имиџ странке на локалу? Да ли странка на локалу имам капацитета да пребаци последњи изборни резултат или се пак може десити обрнуто?

- Наше је да радимо вредно и да оправдамо поверење које су нам људи дали. Прошло је време када је грађанима могло да се манипулише, они више не верују у празне приче и умеју да препознају лажна обећања. То се видело на последњим изборима, када је Српска напредна странка убедљиво победила. Грађани су у сваком тренутку информисани докле се стигло са неким пројектом, а врата градоначелника и чланова Већа свакога дана отворена су за све заинтересоване људе, који желе да се информишу, пријаве проблем, затраже неку помоћ. Све што радимо је транспарентно, па на крају, ти исти грађани, даће свој суд о нашем раду и залагању како на локалу, тако и у читавој земљи.

* Пошто сте родом из Косовске Митровице, какав је Ваш лични и политички став везано за КОСМЕТ?

- За мене као и за већину нашег народа, Косово и Метохија представља нашу колевку. Наш почетак и исходиште. Не само што сам рођен ту већ зато што сам обилазећи манастире и проучавајући заоставштину славних српских велможа и краљева видео и схватио дубину те везе између српске историје и Косова и Метохије. Схватио сам да без свега тога немамо ни будућност. Посебно су ме узнемирили последњи догађаји, када се још једна наша црква нашла на мети пљачкаша. Наиме, у Шилову, општина Гњилане, обијена је црква Светог Марка, из које је однет новац и озвучење. Напади на верске објекте су све чешћи. Вандали обијају православне цркве, пљачкају, демолирају не схватајући да су Срби на Косову и Метохији опстали вековима и у још горим околностима. Моја породица има имовину на Косову и Метохији коју није отуђила, нити ће икада. То ми је аманет предака.

А држава Србија, у сваком тренутку труди се да грађанима наше покрајине обезбеди миран живот, као што је то и у осталим деловима земље. Исто то очекујемо од надлежних институција у Приштини, као и међународних снага, којима је поверено очување мира и стабилности на Косову и Метохији.

* Који су по Вама највећи проблеми са којима се суочава Српска напредна странка а који су проблеми са којима се суочава Република Србија?

- Тренутно, највећи проблем свих нас је епидемија и како је победити. Морамо сви да будемо савесни, да се придржавамо свих мера, како бисмо што пре из ове борбе изашли као победници. Али без обзира на епидемију и огромне трошкове, почев од набавке вакцина, респиратора, опреме, те субвенција, наша држава, као једна озбиљна институција, наставља се реализацијом великих пројеката у свим деловима земље. Када се посао ради одговорно и савесно, држава може само да иде напред. Наравно, тај напредак смета појединим члановима опозиције којима су лична добит и богаћење на грбачи народа много важнији од државног напретка, те им је претходних месеци и година главна преокупација актуелна власт и ниподаштавање свега онога што радимо. Али опет, ми ту немамо апсолутно никаквих проблема, само они имају проблем, са којим ће морати да наставе да живе, јер је народ дао подршку онима који раде за добробит заједнице а не за свој џеп.

* Комплетна сложена друштвена и политичка ситуација траје доста дуго. Све је то појачано и изузетно тешком здравственом ситуацијом као и писањима медија. Да ли мислите да нека понашања и деловања људи у власти али и људи у опозицији могу да ескалирају до евентуалног сукоба и насиља на улицама?

- Свако ко мисли да ће на власт доћи преко улице грдно се вара. Или преко новца који се добија из иностранства или различитих амбасада. Власт се добија на изборима а грађани су ти који дају свој суд. Српска напредна странка је против било каквих сукоба и никада их нећемо подржати. Нама је у наредном периоду главна преокупација победа над епидемијом, и непрестани рад и залагање за развој земље. Доста нам је немира и ратова, желимо да живимо у миру, у једној демократској земљи, уређеној, где ће свако моћи да живи од свог рада са својом породицом и најближима. Само тако ћемо дати пример најмлађима, будућим генерацијама, који ће наставити где смо ми стали и због којих се трудимо да од ове наше прелепе Србије направимо још лепше место за живот.

 

 

 

Извор: prokupljenadlanu.rs