Вести

Хронологија ЈKП „Хамеум”: Зашто концесија?

Kада је актуелна власт дошла на чело града Прокупља, дочекали су је бројни проблеми. Велики минус у буџету, дуговања, кредити, хипотеке, радници који примају плату а не долазе на посао, али и пет комуналних предузећа у којима је радило преко 550 људи, и то претежно администрација. Запосленима је у том тренутку Град, којим су тада владали они исти који се данас „боре” за радничка права, дуговао пет зарада, јубиларне награде, накнаде за превоз… Данас су сва та дуговања измирена.

Свако од ових пет предузећа имало је директора, секретарицу, службено возило… Због уштеде у буџету, а обзиром да је реч о предузећима са истом делатношћу, спојена су у једно, које је у том тренутку имало само једну исправну грађевинску машину. Поставља се питање како је могуће да је само једна машина била у функцији!? Можда да би се посао усмеравао ка приватницима са којима је бивша власт имала неке договоре!

Актуелно руководство Града, купило је грађевинске машине у вредности преко 100 милиона динара (камиони, комбиноване машине, ваљак, трактори итд.), тако да предузеће данас располаже богатим возним парком и може да обавља примарну делатност.

Kомунална предузећа су поред ових обавеза имала и терет хипотекарног кредита у износу од 100 милиона динара који је подигнут 2010. године а последња рата измирена је 2020. године. Новац је тада потрошен експресно, без икаквог смисла, и за текућу потрошњу. Најгоре од свега је што је хипотека стављена на фабрику воде у Бресници! Kакве би последице биле да није исплаћен дуг у износу од две милијарде динара? Дуговање за порезе и доприносе износило је 70 милиона динара, што је за последицу имало да радници нису могли да остваре права на пензију.

Зато је актуелна власт потписала репрограм ових обавеза и 2019. године исплатила укупан износ дуговања, где спада и дуг за струју у износу од 30 милиона динара.

Kредити су враћени, хипотеке скинуте, рачуни плаћени, примењивани су разни модели да ово предузеће опстане али просто није било изводљиво да 49 радника у оперативи заради плату за себе и осталих 227 запослених.

Зато је донета одлука о концесији.