Вести

Аранђеловић: Ребалансом буџет увећан за око 300 милиона динара

На данашњој седници Скупштине Града Прокупља најважнија тачка дневног реда била је усвајање Предлога Одлуке о измени градског буџета који ће у 2021. години износити 1.960.131.814 динара.

Како је ову одлуку образложио градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић, до ребаланса планираног буџета морало је да дође због капиталних инвестиција у којима ће Град учествовати са око 300 милиона динара. Ради се о учешћу Града у изградњи нове зелене пијаце, моста који повезује Сокићев булевар са новом пијацом и центром града, затим о инфраструктурним објектима потребним за изградњу нове Индустријске зоне „Хисар“ , као и приступним саобраћајницама за изградњу нове болнице и трговине „Лидл“. Такође је навео улагање у реконструкцију зграде Гимназије, реконструкцију дечијих игралишта и изградњу многих улица и саобраћајница на градском и сеоском подручју током ове године.

Овом приликом градоначелник Аранђеловић је још једном захвалио Влади Србије која ће током ове 2021. године уложити огромна средства у изградњу капиталних објеката у Прокупљу који ће се утицати на побољшање живота и стандарда житеља нашег града.

Једна од тачака дневног реда која је данас била занимљива одборницима је била и усвајање Предлога Оперативно плана одбране од поплава на водама другог реда на територији града Прокупља. Како је речено тај план односи се на санирање неколико кључних, критичних тачака на реци Топлици и њеним притокама где по правилу сваке године дође до изливања у пролећним и јесењим месецима.

Говорећи о том и проблему дивљих депонија које бујичне воде однесу у корито реке и зауставе проток воде и изазову поплаве, градоначелник Милан Аранђеловић је истакао да Прокупље има огроман проблем са дивљим депонијама али да је тај проблем далеко мањи од оног који имају поједини градови и општине широм Србије.

Он је подсетио да је 2011. године руководство Града Прокупља склопило уговор о прикупљању, одношењу и складишћењу смећа са територије Прокупља са предузећем „Пор Вернер и Вебер“ , захваљујући коме се сада највећа количина смећа одвози на санитарну депонију у Лесковцу.

"Сада не разговарамо о квалитету тог уговора и наравно увек нам остаје могућност да када он истекне пронађемо квалитетнијег и јефтинијег понуђача", рекао је градоначелник Аранђеловић.

Он је подсетио да постојећим уговором, нажалост, нису обухваћене сеоске месне заједнице, па сада између осталог и због тога на ширем подручју града има девет већих и сијасет малих дивљих депонија за чију еколошку санацију ће бити потребно између 20 и 30 милиона евра.

"На путу смо да кроз програме Европске уније обезбедимо око 20 милиона евра за проблем отпадних вода и одлагања смећа на сеоском подручју, чиме ћемо решити и проблеме око 25.000 људи колико их сада живи на сеоском подручју Прокупља", истакао је градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.

 

 

 

Извор: prokuplje.org.rs