Вести

Акција превентивних прегледа Савета за здравство

Да је здравље нашег становништва на првом месту, показали су чланови Савета за здравство ГрО Сррске напредне странке Прокупље акцијом превентивних прегледа.

У петак је одржана прва у низу планираних акција овог типа, у удаљеним планинским селима Товрљане, Арбанашка, Kрушевица и Трнов Лаз.

"COVID 19" је онемогућио становницима ових села, што због недостатка превоза, што због страха од саме инфекције, да обаве неопходне контролне прегледе код изабраних лекара.

Уз поштовање свих епидемиолошких мера превенције, медицински тим који су сачињавала два лекара и четири медицинска техничара обавио је преко 50 прегледа становника ових села.

Због специфичне епидемиолошке ситуације, медицинска екипа је прегледе обављала од куће до куће, долазећи до сваког заинтересованог становника поменутих села, прешавши преко 150км, возилом али и пешице.

Лекарски тим је након прегледа, посаветовао становнике о корекцијама у терапији и лечењу, као и о неопходним специјалистичким прегледима које требају да обаве у наредном периоду. 

Члан медицинског тима др Петар Весовић изјавио је да су редовни прегледи веома важни у праћењу хроничних болести и одржавању квалитета живота оболелих.

"Становници 4 села које смо данас обишли били су одушевљени што нас виде. Већина њих из страха од инфекције корона вирусом није смела да се јави на редовне прегледе. Ми смо се трудили да стигнемо до сваког становника који је желео наш преглед и савет. Прегледе смо започели у 10h, а завршили смо их у 19h, нисмо желели да оставимо никог без прегледа. Није било лако, терен је планински и до неких кућа смо морали да долазимо и пешака, али вредело је. Kолегиница и ја смо након прегледа разговарали са људима и давали им неопходне савете и вршили корекцију постојећих терапија."

Учитељ Марко Чикарић који годинама ради у Товрљану и који је у свакодневном контакту са мештанима ових села истакао је да су овакве акције изузетно важне.

"Товрљане и околна села су јако удаљена од Прокупља и велики број становника није имало услова да се прегледа. Медицински тим је заиста био посвећен да сваком изађе у сусрет и да му неопходне савете".

Српска напредна странка свакодневно брине о грађанима трудећи се да им обезбеди што боље услове за живот.