Вести

Недимовић у Прокупљу: Цена вишње требало би да буде између 55 и 60 динара

Прокупље је данас посетио Бранислав Недимовић, први на изборној листи "Александар Вучић-За нашу децу", и том приликом, гостујући на локалној телевизији "Мостнет", говорио о плановима за наредни период и програму Српске напредне странке, помоћи, економији...

Недимовић се осврнуо и на цену вишње, која мучи топличке пољопривреднике, као и на борбу са Kовидом 19, и колико ће то да утиче на нашу земљу.

"Наше тржиште за вишњу су Немачка и Француска, а онда и Русија. Вишња ће стићи за 20-ак дана. Очекујем да ће се до тада и тржиште Русије отворити, и да нећемо имати проблем са извозом. Ове године, у првим данима бербе, цена вишње требало би да буде од 55 до 60 динара, наравно, уколико се испоручује хладњачарима. Ми ћемо водити рачуна у хладњачама око класирања робе. Такође, понудићемо вишњарима да им држава да гаранцију ако неко жели да купи тресач, уз малу каматну стопу. Почињемо са тим пројектом, а помоћи ћемо и онима који желе да обнове засаде. То је важно за Топлицу", рекао је Недимовић.

Недимовић је додао да људи морају да се едукују како да тргују и да се удруже. Треба да науче како да ваљано упакују робу, да би се лакше продавала.

"Већа је зарада са тресачем, као и са системом за наводњавање. Сваки град, који буде желео да отворимо испоставу наше Управе за аграрна плаћања која даје субвенције, то ће и добити. Да у сваком граду имамо по једну такву канцеларију, која ће на локалу комуницирати са локалним произвођачима, све би се брже завршавало. Ми са воћем немамо проблем, за 32 одсто нам је већи извоз у 2019. години него 2018. То значи да се тржишта отварају. Наша традиционална тржишта су Западна Европа, Скандинавија и Русија. Извозимо нешто и у Америку, Јапан, али ово су наша традиционална тржишта. Добили смо и нека нова, тржиште Индије за јабуке и тржиште Емирата за говеђе и јагњеће месо. Млечни производи иду за Kину. Ми немамо довољно меса, али чим имамо тржиште, долази до повећања сточарске производње. У наредне две до три године, следи отварање нових кланица, и то јужно од Саве и Дунава. За 15 до 20 дана, отворићемо "Будимку", синоним за прераду воћа. Што се Прокупља тиче, да бисмо могли да доведемо инвеститоре, морамо да имамо земљиште, инфраструктуру... Зато је важна Индустријска зона. У Србији имамо 350.000 активних пољопривредника. Ми смо им и за време ванредног стања омогућили слободно кретање, како би могли да обрађују своје оранице. Сада се показало да је храна најважнија. Нећемо бити гладни, имамо доста пшенице и кукуруза, све је посејано у оптимално време, киша је пала, тако да је све у најбољем реду", нагласио је Недимовић и додао да локална самоуправа добро ради свој посао. 

"Сваки пројекат је важан. Да нисмо имали здравствене центре, као овај што се гради у Прокупљу, где бисмо сместили оболеле од короне? Сачували смо старије, њима смо помогли, сада морамо да се окренемо младима. Зато улажемо у Гимназију, Индустријску зону", рекао је Недимовић.

Недимовић је нагласио да нам свакако предстоји битка за очување економије.

"Ситуација је добра, људи су овде били дисциплиновани, и мислим да смо највећи део ове борбе са короном прегурали. Завршавамо причу око Kовида 19, али морамо бити спремни за јесен, ако дође до тог другог таласа, који, верујем, неће бити истог интензитета као овај што смо имали сада. Важно је очувати српску економију. До сада смо укупно издвојили 5,1 милијарду евра. То не бисмо могли да реализујемо, да нисмо 2014. године имали фискалну консолидацију, одрицања... да нисмо направили да наш буџет са 82 одсто јавног дуга падне на 48 одсто. Добри су нам фискални приходи. С друге стране, Европска унија подржава право да једна држава може да се задужује до 60 одсто БДП-а, а ми смо на 48 одсто", рекао је Бранислав Недимовић.

Недимовић се осврнуо и на новац који ће добити сви пунолетни грађани који то желе.

"Активирањем потрошње, активираће се један део економије који се односи на сектор услуга, продаје добара. Аутоматски, за кратко време, са тих 100 евра, повећавамо потрошњу и хватамо корак док производња не буде у пуном капацитету у августу, септембру. Тај новац сигурно неће отићи ван граница наше земље, вртеће се овде. За наредну годину, очекујем највећи раст привреде у задњих 50 година", рекао је Недимовић.

Недимовић је искористио прилику да прокоментарише изборе који ће бити одржани 21. јуна.

"Наш програм се базира на томе да градимо за будућност, за нашу децу. Да ли смо некада имали већу просечну плату, пензију, да ли се некада више градило? Значи, сви знамо избор. Очекујем апсолутну победу", закључио је Бранислав Недимовић, испред изборне листе "Александар Вучић-За нашу децу".