Вести

Месец Децембар

Фонд за таленте наградио најбоље студенте

Фонда за таленте Општине Прокупље доделио је једнократне новчане накнаде у висини од 10.000 динара најбољим студентима основних, мастер и докторских студија са просечном оценом девет и више, са територије Општине Прокупље. Из Фонда ове године за студенте издвојено је 670.000 динара, а додељене су  награде и основцима и средњошколцима који су остварили значајан пласман на републичким такмичењима, тако да је укупан износ за награде премашио 800.000 динара. 

 

Помоћ за најугроженије

Локална самоуправа општине Прокупље, издвојиће до краја године из буџета 450.000 динара која ће наменити за куповину намирница за најугроженије становнике општине која се налазе у удаљеним планинским селима. Помоћ ће бити дистрибуирана преко Црвеног крста у Прокупљу и у сарадњи са Центром за социјални рад и Стручном службом месних заједница. Приоритет у расподели помоћи имаће  људи који до сада нису обухваћени неком врстом помоћи а којима је она неопходна. 

 

После пола века добијају градску воду

Житељи дела прокупачког насеља Гарић, који су се до сада снабдевали водом са изворишта Добротићка река, добиће воду из градског водовода. За реализацију овог пројекта локална самоуправа Прокупља издвојила је 10 милиона динара. 

Систем Добротићка река изградили су житељи овог краја пре више од 40 година, и како се насеље ширило растао је и број прикључака за воду, па се данас са њега снабдева више од 300 домаћинстава.

 

Помоћ пензионерима

У протекла два месеца члановима Удружења пензионера Прокупља бесплатно је подељено 2.300 пакета. Ове пакете добили су пензионери чија пензија износи до 18.000 динара.

 

Стручна обука за десет Ромкиња

Раднички универзитет „Тихомир Станковић“, у сарадњи са Удружењем Рома „Царина“ започео је реализацију пројекта „Знањем до бољег живота младих Ромкиња“.Носилац  пројекта је Удружење Рома „Царина“, а финансира га Канцеларија за људска и мањинска права. Пројектом је предвиђена стручна обука десет Ромкиња за фризере, педикире и маникире. Обука ће бити завршена до краја фебруара следеће године, након чега ће кандидаткињама бити уручени сертификати за наведена занимања.

 

 Унапређење сточарства Општине Прокупље

 Уз помоћ Фонда за унапређење сточарства Општине Прокупље недавно су, под одређеним критеријумима, сточарима додељене четири стеоне јунице и 16 телади. До краја ове календарске године планирано је да се додели још девет јуница а средства у износу од скоро 2,7 милиона динара за куповину ове крупне стоке делом су обезбеђена из буџета Општине, а делом из Фонда за унапређење сточарства. 

 

Анкетом до превенције СИДЕ

Превентивни центар и Служба поливалентне патронаже прокупачког Дома здравља започели су анкетирање ученика средњих школа о познавању болести СИДЕ, начину преношења, последицама и заштити од ове болести. На основу резултата анкете Дом здравља ће базирати своје даље активности на превенцији, код пре свега младе популације. Анкету ће у наредном периоду урадити сви прокупачки средњошколци, а састоји се од десетак питања која се пре свега односе на познавање последица болести као и њене превенције. 

 

Радно ангажовање корисника социјалне помоћи

Корисници социјалне помоћи са евиденције Центра за социјални рад Прокупље, њих 900, биће радно ангажовани у прокупачким предузећима, установама и радним организацијама. Према речима директорке Центра, Снежане Вукадиновић, сви корисници социјалне помоћи позвани су да се пријаве овој установи како би добили индивидуалне планове за радно ангажовање.