Вести

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић у посети Прокупљу

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије др Јелена Беговић са сарадницима данас је посетила Прокупље и са руководством Града и Топличког округа разговарала о примени науке и технолошких иновација на том подручју.

Посета има за циљ изналажење могућности и стварање услова за  имплементацију иновација и најсавременијих научних достигнућа у школство, привреду, здравство и другим областима на подручју Топличког округа.

Министарку су срдачно дочекали градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић, чланови Градског већа, начелник Топличког округа Златан Миљковић и народни посланик др Дарко Лакетић.

Обраћајући се гостима градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић је истакао да му је велика част то што је министарка науке и технолошког развоја одлучила да посети баш топлички крај као област која има велике потенцијале у развоју и примени науке и технологије у свим развојним областима нашег друштва.

Госте је поздравио и народни посланик из Топлице др Дарко Лакетић рекавши да је министарка Беговић „права особа на правом месту“ из разлога што најбоље разуме проблематику и зна колико је технолошки развој у свим областиома важан за напредак државе и пре свега због чињенице да је отворена за комуникацију и све предлоге које долазе од локалних самоуправа, појединаца и организација, као и да је њен долазак у Топлицу доказ да жели да чује и уважи овдашње предлоге и сугестије, казао је Лакетић.

Он је министарку упознао са потенцијалима за развој науке у топличком крају и као један од веома важних и инспиративних навео постојење најсавременије опсерваторије на планини Видојевица која даје широке могућности за развој науке и примену у пракси у образовном смислу.

Такође је рекао да Град велику пажњу поклања развоју науке и школству кроз побољшање услова за школовање деце и додао да су у том циљу реновиране прокупачка Гимназија и још неке школе, а да је у плану реновирање и осталих школских зграда у Прокупљу.

 -Ми смо јуче имали посету председника Србије Александра Вучића који је отворио реновирани велелепни хотел у Куршумлијској Бањи који је недостајао овом крају и који такође преставља велику шансу и развојну могућност Топлице, рекао је др Дарко Лакетић.

-Образовање и наука су једина решења свих проблема који се дешавају на глобалном нивоу, рецимо у области животне средине и климатских промена и других, и због тога су оне кључне за даљи развој Србије рекла је министарка др Јелена Беговић и додала да су све развијене земље света напредовале захваљујући улагању у образовање и науку.

-У припреми за овај наш састанак видели смо да у близини Прокупља постоји Астрономска опсерваторија која даје велике шансе развоју науке пре свега јер постоје реалне могућности да се у оквиру ње изгради један истраживачки центар по угледу на „Петницу“ где би се наша деца едуковала и усавршавала у области астрономије, а и других повезаних наука, казала је министарка Беговић.

Она је нагласила да поред шансе ра развој науке будућа истраживачка станица и опсерваторија на Видојевици представља и велику шансу за развој туризма у овом крају.

-За све што се тиче науке, иновација и свега онога што подстиче и побуђује интересовање младих да се баве науком Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије вам стоји на располагању, закључила је министарка др Јелена Беговић и нагласила потребу да Република Србија ради на очувању и развоју  научних и свих других потенцијала наше земље.

Након састанка на коме је представљен програм развоја на тему досадашње, али и успостављања још јаче сарадње Министарства науке, технолошког развоја и иновације са Градом Прокупљем делегација министарства је обишла Астрономскиу опсерваторију која се налази на врху планине Видојевица званом Бандера, на надморској висини од 1.155 метара, 25 километара удаљену од Прокупља.

Та посматрачка станица је на једној од ретких планина у Србији са тамним небом, на којој је свнаетлосно загађење минимално. Ту је  2011. године инсталиран телескоп чији је пречник огледала 60 сантиметара, а пет година касније допремљен је највећи телескоп у земљи и региону који носи назив по нашем научнику Милутину Миланковићу.

Набавку овог телескопа, чији је пречник огледала 1.4 метара, вредног милион евра, финансирала је Европска унија кроз шестогодишњи међународни пројекат „Беллисима“.

Телерскоп је у потпуности аутоматизован, а посматрање  се врши преко интернета и то је тренутно највећи телескоп на западном Балкану.

 

 

 

Извор: prokuplje.org.rs