Вести

Амбасадор Израела у Прокупљу – велико узајамно поштовање и сарадња

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан данас је у свечаној сали Скупштине Града Прокупља присуствовао радном састанку са представницима топличких општина и привредницима Топличког округа.

Састанак, који има за циљ приближавање и продубљивање сарадње на привредном, културном, историјском и сваком другом плану, иницирали су начелник Топличког округа Златан Миљковић и председник Друштва српског-израелског пријатељства, професор др Драган Милић, светски признат кардиваскуларни хирург, прокупачанин пореклом.

Поздрављајући уваженог госта, начелник Топличког округа Златан Миљковић, је истакао да су Срби и Израелци по свом страдању у свим ратовима много слични и да им те заједничке историјске везе престављају обавезу да и даље сарађују на принципу братског уважавања и помоћи.

Он је подсетио да се у редовима легендарног Гвозденог пука током Првог светског рата борило 600 Израелаца, а да су неки од њих и командовали ратним јединицама и додао да су припадници израелског народа много допринели развоју науке и културе у Србији. Он је навео само нека имена као што су Моша Пијаде, Оскар Давичо, Миша Блам, Гордана Кулић, Данило Киш, Предраг Ејдус и многи други.

–Због наше историјске повезаности морамо инсистирати на узајамном великом поштовању и сарадњи на обострану корист, казао је Миљковић.

Он је госте упознао са географским положајем, популационим и економским развојем Топличког округа и указао им на могуће правце даљег привредног развоја коме се пружају велике шансе изградњом нове Индустријске зоне у Прокупљу.

У том циљу приказан је и видео материјал о потенцијалима и могућности привредног развоја Топлице који се базира, пре свега на  пољопривредној и индустријској производњи али и на развоју туризма, јер поседује велике туристичке потенцијале кроз чак три бање које се овде налазе.

Посебан акценат стављен је на повезивање привредних субјеката и нове Индустриске зоне са новим аутопутем у изградњи Ниш-Драч, који највећим делом пролази кроз топлички крај.

Са развојем и привредним потенцијалима амбасадора Израела, Јахел Вилана упознали су градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић и представници толичких општина Куршумлије, Блаца и Житорађа, затим представници привредника „Планинке“, „Леонија“, „Лазара Блаце“,  а о изградњи нове болнице у Прокупљу, као великом потенцијалу у развоју нашег краја, говориле су директорке прокупачке болнице Сњежана Арсић и Дома здравља Верица Бојичић Илић.

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан приликом данашње посете Прокупљу обишао је Спомен парк „Јунацима Гвозденог пука“ и заједно са начелником Топличког округа положио венац пијетета и поклонио се сенима погинулих јунака у Великомк рату.

Такође је посетио и Спомен собу „Гвозденог пука“ где му је начелник Миљковић поклонио реплику заставе „Гвозденог пука“ од 1912 до 1918, чији се оригинал чува у Народном музеју Топлице у Прокупљу.

 

 

 

Извор: prokuplje.org