Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Прокупље

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 01.09.2023

Злураде су и тенденциозне тврдње представника ГО ДС Прокупље по питању концесије Апотеке Прокупље и продаје локала у коме је смештена Градска Апотека у Прокупљу. Велика већина државних апотека су под концесијом или су издате у закуп, јер је у једном тренутку пословање државних апотека било неодрживо због све веће конкуренције приватних апотеке. Државне апотеке су једине државне здравствене установе које су пословале тржишно и нису добијале ни динар за зараде и материјалне трошкве од државе или града.

Концесија Апотеке Прокупље је извршена како би се сачувала радна места запослених и њихове зараде и спречило стварање губитака који би ишли на терет града. У то време, у Апотеци Прокупље је радило неколико високопозиционираних функционера ДС и они нису имали никакве примедбе, већ су подржали спровођење концесије Апотеке.

За грађане није од значаја да ли је оснивач град или неко други, пацијенти добијају потребне лекове чак и по повољнијој цени. Даље, треба разјаснити - под концесију је дата фармацеутска делатност, а имовина је остала власништво града и ове ствари треба раздвоји. Делатност обавља концесионар на одређени период, а зградом апотеке располаже титулар и он је одлучио да исту понуди на јавну продају где су могућност имали да учествују сви заинтересовани субјекти и надмећу се у висини цене. Почетна цена је утврђена од стране Републичке пореске управе. О апотеци по најмање треба да причају представници ДС јер је у периоду кад су они руководили апотеком финасирање рада њиховог одбора у Прокупљу вршено индиректно од добављача Апотеке Прокупље, да се реконструкција ове Апотеке вршила уз фиктивну спроведену јавну набавку по многоструко већој цени, да су послови кречења и замене топловодних цеви и радијатора додељивани фирми истакнутог члана ДС у Прокупље, да су рачуни за приватне прославе високих функционера ДС плаћани од стране доваљача апотеке Прокупље, да су највиши функционери ДС у то време о трошку добављача одлазили на вишедневна путовања у егзотичне дестинације. Неколико десетина милиона динара управо из Апотекарске установе, у време док је истакнути функционер ДС био директор Апотеке Прокупље, усмерено је на покриће махом кафанских рачуна спортских клубова који су били енормни! ДС се сада брине о судбини апотеке, а није се бринула када је њен високи функционер и директор „створио услове“ да му се исплати отпремнина од 10.000€ за само неколико година рада на позицији директора!

Толико о “моралу и накнадној свести“ чланова ДС!