Вести

Вучић обишао радове на обнови Гимназије у Прокупљу

Председник Александар Вучић обишао је данас у Прокупљу радове на реконструкцији зграде Гимназије, вредне укупно око 305 милиона динара.

Радови на згради, у којој је смештена и Медицинска школа, почели су у јуну прошле године, и од данас ученици Гимназије и Медицинске школе, њих укупно 950, наставу похађају у згради Пољопривредне и у згради Средње-техничке школе.

"Унутрашњи радови су при крају, биће завршени за пет дана, остаје до 25.септембра да се заврши фасада", рекао је за градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.

Било је предвиђено да се радови заврше за 300 дана, али да су због додатних радова и одређених отежавајућих околности, везаних за фасадерске радове, продужени за око месец и по.

Вучић је зато констатовао да би радови морали да буду завршени до 25. септембра, јер су сувише важне обнове школе, у коју ђаци морају да се врате, да би се са радовима каснило.

"Остаје да се ураде још две основне школе, "9.октобар" и "Ратко Павловић Ћићко" и онда смо све школе овде урадили", рекао је Вучић.

Домаћини су му пренели да 75 година у том граду није било озбиљне реконструкције школа, не рачунајући ситне поправке.

"Зато је важно, много је важно да то радимо. Не само у Београду, већ свуда широм Србије", рекао је Вучић.

Позвао је представнике локалне самоуправе да искористе то што је држава у могућности и жели да обнови школе, вртиће, домове здравља, болнице...

Вучић је рекао да је просечна плата у Прокупљу 2012. године била 275 евра, а данас је 464 евра.

"То је раст од 69 одсто. Наравно, није довољно, људи су сиромашни, али је тај раст огроман", рекао је Вучић.

Вучић је констатовао да је гас најважнији и да је неопходно да се обезбеди општинама Топличког округа, јер без тога инвеститори неће да дођу.

"Нас ће само челичне цеви да коштају 16-17 милиона евра, а онда тек долази пластика, која је најскупља, око 19 милиона за Прокупље, а још и за Kуршумлију, Житорађу, Блаце", рекао је Вучић.

Али ће зато, указао је, Прокупље имати највећу шансу за јачање индустрије, што значи да ништа неће бити исто, и значиће ново лице Прокупља.

Најавио је да ће у септембру да крене изградња државног пута од Мерошине до Прокупља и Kуршумлије, која би требало да буде завршена до краја наредне године.

"Уз ауто-пут, то ће да приближи и Луковску бању, Пролом, Kуршумлијску бању, Ђавољу варош, све", рекао је Вучић.

Додао је да ће се радити и путеви ка Рибарској бањи и ка Јабланичком округу.

"Нисам срећан када видим да каснимо, онда се лоше осећам. Kада видим да нисмо у стању на време да урадимо. Kорона није и не може да буде оправдање. До 25. септембра? Ајде, да видим како ће то да изгледа...", рекао је Вучић.

Председника су испред школе дочекали челници Града, запослени у Гимназији и Медицинској школи и грађани Прокупља.

У том граду, реконструише се 5.000 квадрата зграде и да то подразумева целокупну унутрашњу реконструкцију подова, зидова, инсталација...

Аранђеловић је рекао да 75 година није било већих улагања у школу у да је зграда била у лошем стању, а да је од 1997. године под заштитом Завода за заштиту споменика културе.

Захвалио је Влади Србије и председнику Србије на томе што су издвојена средства за реконструкцију зграде у којој је последњих година више пута прекидана настава због неадекватних услова.

"Град ће купити нову опрему за учионице, за свечану биоскопску салу", рекао је Аранђеловић.

 

 

 

Извор: Танјуг