Вести

Министарка за људска и мањинска права Гордана Чомић посетила Прокупље

Гордана Чомић министаркa за људска и мањинска права у Влади Републике Србије данас је са сарадницима посетила Прокупље где се упознала са циљевима и достигнућима у стварању бољих услова за живот мањина и осетљивих група становништва у Топличком округу.

Она је разговорала са начелником Топличког округа Златаном Миљковићем, градоначелником Прокупља Миланом Аранђеловићем, представницима свих топличких општина као и организација и удружења осетљивих категорија становништва, представницима националних мањина и особа са посебним  потребама.

Министарка је истакла значај сарадње државе и цивилног сектора, који би путем локалних акционих планова обезбедили бољи живот осетљивих категорија и мањина на националном и глобалном нивоу.

Како је нагласила министарка Чомић ово је други круг посете Прокупљу у оквиру обиласка региона, округа и локалних самоуправа по Србији, који има за циљ упаознавање са постигнутим али и са проблематиком и начином помоћи. Такође је истакла да у неким срединама постоје потребе али нема одговарајуће структуре за израду пројеката којима би се аплицирало за средства Европске уније, а све у циљу побољшања услова живота маргинализованих и осетљивих група становништва на локалу.

Коментаришући наводе министарке Чомић начелник Топличког округа Златан Миљковић је изразио задовољство позитивном оценом Министарства за људска и мањинска права.

Овај састанак је био лепа прилика за анализу оног што смо урадили у претходном периоду и да направимо планове за наредни период када је развој нашег округа у питању, рекао је Златан Миљковић.

Он је подвукао да су од министарке Чомић добили обећање да ће у 2022. години Прокупље и Топлички округ учествовати у добијању средстава за један велики пројекат ЕУ путем кога ће се обезбедити средства за побољшање услова за живот и рад друштвено осетљивих категорија становништва у нашем округу као и да се то неће односити само на представнике ромске националне мањине већ и на друге осетљиве категорије.

Говорећи о доброј сарадњи на локалу градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић је нагласио да је локална самоуправа у Прокупљу одувек много пажње поклањала решавању проблемима националних мањина и свих осетљивих категорија.

Он је навео да су сви припадници ромске националне мањине у Прокупљу стамбено збринути и да се ради и даље на побољшању њихових услова становања.

Такође је навео да се путем конкурса сваке године изнова обезбеђују средства из градског буџета за рад свих невладиних организација и удружења грађана.

 

 

 

Извор: prokuplje.org.rs